Professors
Artsea navigational image map links Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών - Academy of Performing Arts Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις - Cultural Events Εκπαιδευτικά Νέα - Education News Καθηγητές - Professors Μουσική - Ωδείο | Music - Conservatory Χορός - Σχολή Χορού | Dance - School of Dance Θέατρο - Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης | Theater - Higher Drama School Εγγραφή - Μέλη | Members - Registration Χορηγοί - Συνεργσίες - Σύνδεσμοι | Sponsors - Collaborations - Links Επικοινωνία - Contact English translation Deutsch übersetzung Traduction Française Traducción al Español

Εκπαιδευτές

Η ομάδα εκπαιδευτών των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης «Θάλασσα Πολιτισμού» αποτελείται από άξιους καλλιτέχνες και εκπαιδευτές με ακαδημαϊκές σπουδές, διεθνή σταδιοδρομία και πολυετή διδακτική εμπειρία. Επιλέγουμε τους εκπαιδευτές μας με αξιοκρατικά κριτήρια, μετά από ακρόαση, καθοδήγηση, δοκιμαστική περίοδο εφαρμογής των μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγηση.

Η πρόοδος και οι επιτυχίες των σπουδαστών μας επαληθεύουν τη μέθοδο και την ποιότητα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, που προσφέρει η «Θάλασσα Πολιτισμού». Η γενική διεύθυνση της Θάλασσας Πολιτισμού με την συμβολή άξιων καλλιτεχνών, πιστοποιημένων και έμπειρων εκπαιδευτών παράγει άρτιο εκπαιδευτικό και πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο.

Επιμελητές, Δάσκαλοι, Καθηγητές
που έχουν εργαστεί ή εργάζονται με τη «Θάλασσα Πολιτισμού».

Ιδιοκτησία - Γενική Διεύθυνση: Αλεξάνδρα Κάππα
Διεύθυνση Σπουδών Υποκριτικής: Φώτης Μακρής
Διεύθυνση Μουσικών Σπουδών: Γιώργος Αναστασόπουλος
Διεύθυνση Σύγχρονων Μουσικών Σπουδών: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Καθηγητής Σύνθεσης & Ανώτερων Θεωρητικών Μουσικής: Νίκος Φυλακτός
Επιμελητής κιθάρας & Εγχόρδων οργάνων: Κωνσταντίνος Τζάνος
Καθηγητής Φωνητικής, Αυτοσχεδιασμού & Υποκριτικής: Michael Seibel
Καθηγητής ιστορίας & πρακτικής του Κιν/φου: Διονύσης Λυκιαρδόπουλος

Καθηγήτρια Μονωδίας: Μαρία Σκαρλάτου
Υπεύθυνος τμήματος Βυζαντινής Μουσικής: Χαράλαμπος Καλαπανίδας
Καθηγητής Μουσικής: Αλέκος Μπαζάνης

Υπεύθυνη συστήματος Χορού I.S.T.D.: Susan Garrard
Καθηγήτρια συστήματος Χορού Vaganova: Tamara Iliasova

Υπεύθυνος Λογοτεχνίας & Εκπαιδευτικός σύμβουλος: Κώστας Καλαπανίδας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΠΠΑ - Ιδιοκτησία - Γενική Διεύθυνση

Γεννήθηκε από γονείς εκπαιδευτικούς και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική (πιάνο, μονωδία, ανώτερα θεωρητικά), χορό (Vaganova, I.S.T.D., σύγχρονες τεχνικές κίνησης), θέατρο. Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χορεύει, τραγουδά και παίζει στην Ελλάδα και στην Κύπρο (συνεργαζόμενη με γνωστούς καλλιτέχνες και επαγγελματικά σύνολα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο, «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες», κρατικά και ιδιωτικά θέατρα) και σε Μουσικά Θέατρα πόλεων της Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Λουξεμβούργου και Τσεχίας.
Ως ειδική επιστήμων του Ο.Ε.Ε.Κ., καταρτίζει την ύλη σπουδών και τον κανονισμό πιστοποίησης γνώσεων, των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. για το τμήμα Χορού. Το '01 ιδρύει την αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία «Θάλασσα Πολιτισμού» (www.artsea.gr).


ΦΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ - Διεύθυνση Σπουδών Υποκριτικής

Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Συμμετέχει από το 1986, ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη και σκηνοθέτης σε θεατρικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές παραγωγές. Συνεργάζεται με γνωστούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες του χώρου.
Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Οργανισμού Νέος Λόγος.
Διευθύνει το θέατρο "Στούντιο Μαυρομιχάλη", στην Αθήνα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - Διεύθυνση Μουσικών Σπουδών

Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε πιάνο, ενοργάνωση και σύνθεση στο Πατραϊκό Ωδείο. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά της μουσικής και πιάνο. Εργάζεται ως ενορχηστρωτής, πιανίστας και τραγουδιστής σε μουσικά σχήματα και ως σαξοφωνίστας σε φιλαρμονικές ορχήστρες. Έχει ενορχηστρώσει μουσικές παραγωγές δίσκων και ζωντανές μουσικές παραστάσεις και συναυλίες.
Συνθέτει και ενορχηστρώνει μουσική για το θέατρο. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών (ΣΥΝ.ΕΛΛ.Μ.), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας (Ε.Μ.Σ.Ε.) και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Π.Μ.Σ.).


ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΓΓΑΝΑΣ - Διεύθυνση Μουσικών Σπουδών 2010 - 2012

Δίπλωμα πιάνου και σύνθεσης, με άριστα παμψηφεί, από το Ωδείο Κ. Ριζοπούλου. Ασκείται στα ξύλινα και τα χάλκινα πνευστά. Ως ενεργός μουσικός, είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Αγ. Αναργύρων και συμμετέχει στο σύνολο μουσικής δωματίου "Φλαουτοπία".
Συνεργάζεται με μουσικά εκπαιδευτήρια ως καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής.
Ηλεκτρονικός Μηχανικός, πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Πειραιά.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ - Διεύθυνση Σύγχρονων Μουσικών Σπουδών

Σπούδασε μουσική, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά, από τους παλιούς κλασικούς δασκάλους του Εθνικού Ωδείου. Γίνεται γνωστός από το προσωπικό στυλ μουσικής που διαμορφώνει με το jazz συγκρότημά του. Εργάζεται για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τη διαφήμιση, τα νυχτερινά κέντρα.
Γράφει τη μουσική για περισσότερα από εκατόν ογδόντα (180) θεατρικά έργα και εξήντα (60) κινηματογραφικές ταινίες. Ενορχηστρώνει και διευθύνει τα κυριότερα musicals, που ανεβαίνουν στην Ελλάδα. Βραβεύεται επανειλημμένα σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού.
[ Γιώργος Θεοδοσιάδης - Φιλμογραφία ]
[ Γιώργος Θεοδοσιάδης - Bίντεο τραγουδιών, μουσικής ]
[ Γιώργος Θεοδοσιάδης - Στίχοι ]


ΝΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΣ - Καθηγητής Σύνθεσης και Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής

Τελείωσε τις Μουσικές Σχολές του Ζγκοζέλετς, και του Βάουμπζιχ (πιάνο - κλαρινέτο). Σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή του Πόζναν (1972-77) με τους Σταν. Κουλβζίνσκυ και Φλ. Νταμπρόφσκυ.
Έργα του έχουν παιχτεί σε Φινλανδία, Δ. Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Στα πρώτα του έργα (της «τονικής περιόδου» - 1962-68) ήταν επηρεασμένος από τη λαϊκή πολωνική και ελληνική μουσική παράδοση. Από το 1970 στρέφεται προς τα σύγχρονα ιδιώματα (αρχικά στο σειραϊσμό και αργότερα στον αλεατορισμό), ενώ από το 1990 γίνεται ο θεμελιωτής της «Νέας Προγραμματικής Μουσικής».
Παράλληλα, ενδιαφέρεται από την αρχή της πορείας του ως δημιουργού, για τη μορφή της αρχαίας τραγωδίας και τα αρχαία τετράχορδα, όπως και για τη συνύπαρξη της δημοτικής μουσικής παράδοσης με τα σύγχρονα και υπερσύγχρονα ιδιώματα.

Τα κυριότερα έργα του από το 1972:
«Ουβερτούρα», «Σονάτα για πιάνο», «Θέμα και παραλλαγές», «Μικρή μουσική για κρουστά», «In Memoriam», «Αλεατορικά σκίτσα», «Εναλλαγές», «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα», «Συντο-τράγος», «Πλατφόρμα», «Συμφωνία», «Ελληνικά νησιά», «2 Ευφωνίες», «Ελληνική οβερτούρα», «Τραγούδια σε στίχους Ισμήνης Καραϊωσηφίδου - Πολίτου», «Κουαρτέτο εγχόρδων», «Τραγούδια σε στίχους Μαρίας Πολύδούρη», «Σπουδή για κρουστά», «Ηχολαβύρινθος», «Ζεϊμπέκικο», «Χώρα των ονείρων», «Requiem aeterna», «2 κομμάτια για πιάνο», «Stabat Mater», «5 Πρελούδια για σύνολο δωματίου», «Ντιβερτιμέντο», «Xωρίς τζαζ», «Σινφονιέτα», «Δυο ιστορίες για μια σφεντόνα», «Sonatina alla Conzertare», «Θρύλοι της θάλασσας», «Απόηχοι».
Συνέθεσε επίσης μουσική για το ραδιόφωνο, το θέατρο, τον κιν/γράφο και διασκεύασε - ενορχήστρωσε έργα της λεγόμενης έντεχνης λαϊκής μουσικής (όπως το «Κοντσέρτο για σαντούρι» του Η. Ανδριόπουλου, το «Ορατόριο Της Αλώσεως» του Γ. Χατζηνάσιου, το «Κοντσέρτο για μπουζούκι» του Θαν. Πολυκανδριώτη, κ.α.).

Βιογραφικό σημείωμα του συνθέτη, πιανίστα, καθηγητή θεωρητικών, μουσικολόγου - αναλυτή και μαέστρου Νίκου Φυλακτού, είναι διαθέσιμο στο [ musipedia.gr ]. CC (Creative Commons) Attribution Share Alike (Αναφορά προέλευσης-Παρόμοια διανομή)

Ακούστε τη σύνθεση του Νίκου Φυλακτού «Ντιβερτιμέντο». Divertimento (1993), έργο για ορχήστρα εγχόρδων (διάρκεια 6:02).


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΝΟΣ - Επιμελητής κιθάρας και εγχόρδων οργάνων

Μουσικός, με ολοκληρωμένες σπουδές στην κιθάρα, στα έγχορδα όργανα και στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, στο πεδίο της φυγής. Εργάζεται επαγγελματικά στο χώρο της μοντέρνας, τζαζ και λαϊκής μουσικής. Ασκεί την κλασική, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα. Επιμελητής κιθάρας και εγχόρδων οργάνων στο Ωδείο Θάλασσα Πολιτισμού.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφία.


MICHAEL SEIBEL - Καθηγητής Φωνητικής, Αυτοσχεδιασμού & Υποκριτικής

Σπούδασε μουσική και θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Saarland και στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Saarland, με υποτροφία του ιδρύματος Richard Wagner. Κάτοχος Master in Arts στη Σκηνοθεσία Θεάτρου και Όπερας από το Middlessex University του Λονδίνου.
Σκηνοθετεί παραστάσεις θεάτρου και όπερας στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Διευθύνει επαγγελματικά σχήματα, προγράμματα και φεστιβάλ θεάτρου. Πραγματοποιεί μελέτες, έρευνες και δημοσιεύσεις, σχετικά με την υποκριτική και τον αυτοσχεδιασμό. Καθηγητής υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού σε Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, από το 1996.


ΔΙΟΝYΣΗΣ ΛΥΚΙΑΡΔOΠΟΥΛΟΣ - Καθηγητής ιστορίας και πρακτικής του Κινηματογράφου

Απόφοιτος του τμήματος σκηνοθεσίας της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Εργάζεται ως οπερατέρ, σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη, σε ταινίες, στη διαφήμιση και για την τηλεόραση. Έχει στο ενεργητικό του τις ταινίες μικρού μήκους: «Μια ιστορία», «Ο κούκλος» - κρατικό βραβείο ΥΠ.ΠΟ., «Φανταστικός κόσμος», «Ο τοίχος» - παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ - Καθηγήτρια Μονωδίας

Αποφοίτησε από τη Σχολή Μονωδίας και Μελοδράματος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών με Αριστείον. Συνεργάζεται πάντα ως σολίστ, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1979. Δίνει συνεχόμενα ρεσιτάλ τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ηχογραφεί για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ηχογραφεί προσωπικούς δίσκους με έργα Ελλήνων Συνθετών. Ως καθηγήτρια Φωνητικής και Μονωδίας συνεργάζεται με Μουσικά Εκπαιδευτήρια.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑΣ - Υπεύθυνος τμήματος Βυζαντινής Μουσικής

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική (πιάνο, κλασικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και Βυζαντινή μουσική). Κατέχει δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής και πτυχίο φούγκας, Πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Κολωνακίου Αθηνών και στην Ι.Μ. Ασωμάτων Πετράκη Αθηνών, με απ' ευθείας αναμετάδοση από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.


ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΖΑΝΗΣ: Καθηγητής Μουσικής

Σπούδασε μουσική (πιάνο, ανώτερα θεωρητικά, ενοργάνωση πνευστών, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας, σύνθεση). Συνεργάζεται με γνωστούς συνθέτες και μεγάλες ορχήστρες, ως πιανίστας και ενορχηστρωτής.
Εργάζεται για τα κυριότερα musicals που ανεβαίνουν στην Ελλάδα, ως συνθέτης - ενορχηστρωτής, πιανίστας και musical trainer.


SUSAN GARRARD - Υπεύθυνη του συστήματος I.S.T.D. στο Τμήμα Χορού

Κάτοχος των Διπλωμάτων: F.I.S.T.D Modern Theatre & Examiner - (Μέλος της Ένωσης Καθηγητών & Εξεταστών Μοντέρνου Χοροθεάτρου), L.I.S.T.D Imperial Ballet - ('Αδεια διδασκαλίας Καθηγητών Μπαλέτου), C.D.E Genres: Modern Theatre, Imperial Ballet - (Πιστοποίηση Εκπαίδευσης Χορού, Μοντέρνου Χοροθεάτρου και Μπαλέτου), R.A.D RTS Teaching Diploma - (Αναγνωρισμένο Δίπλωμα Διδασκαλίας της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού).
Δίδαξε και χορογράφησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το '90 εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με τις περισσότερες επαγγελματικές σχολές χορού στην Αθήνα.


TAMARA ILIASOVA - Καθηγήτρια συστήματος Χορού Vaganova

Διπλωματούχος καλλιτέχνης Μπαλέτου από τη Χορογραφική Ακαδημία του Leningrad "A.R. Vaganova".
Διπλωματούχος του Τμήματος Χορογραφίας του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης.
Διπλωματούχος καθηγήτρια Χορού του Παιδαγωγικού Τμήματος της Χορογραφικής Ακαδημίας του Leningrad "A.R. Vaganova". Χόρεψε ως σολίστ με τα Μπαλέτα Kirov του Leningrad, από το '67 ως το '88.
Εργάστηκε στο Institute of Culture Leningrad ως Παιδαγωγός Κλασικού Χορού.
Δίδαξε στο Theatre Opera and Ballet Skopje, Jugoslavia, στην Vienna State Opera, Austria.
Συνεργάστηκε με επαγγελματικές ομάδες χορού στην Ελλάδα, ως ballet master.
Απεβίωσε το Σεπτέμβριο του 2008.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑΣ - Υπεύθυνος Λογοτεχνίας & Εκπαιδευτικός σύμβουλος

Ο Κώστας Καλαπανίδας είναι συνταξιούχος σχολικός σύμβουλος Π.Ε. και συγγραφέας διδακτικών βιβλίων, κυρίως γλωσσικών (Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ, 1982 -2006). Βραβεύτηκε δυο φορές από το Υπ. Παιδείας.
Έγραψε ποιήματα για παιδιά, που από το 1976 μπήκαν στα βιβλία του Δημ. Σχολείου. 70 από αυτά μελοποιήθηκαν και αξιώθηκαν με 2 Πρώτα Βραβεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Συνολικά έχει γράψει 22 βιβλία. Τα 11 από αυτά είναι ποιητικές συλλογές. Το τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ, κυκλοφόρησε το 2007, από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

Το συγγραφικό έργο του Κ. Καλαπανίδα (23 βιβλία ως το 2007) χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Α' (λογοτεχνία)
1. ΚΥΡΙΕ ΔΑΣΚΑΛΕ, ποιήματα, εικαστική παρουσίαση Λυδίας Σαρρή, Α' βραβείο "Κηφίσια 1971", σελ. 64 - 1978
2. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ποιήματα, εικαστική παρουσίαση Δημήτρη Ταλαγάνη, σελ. 112 - 1981
3. ΤΟ ΠΟΛΥ ΥΓΡΟ ΛΑΜΔΑ, ποιήματα, με εικαστική παρουσίαση του ποιητή, - 1992
4. ΜΕΛΑΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ποιήματα, σελ. 56 - 1996
5. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ, ποιήματα, Α' βραβείο της "Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας",
   σελ. 88 - 1998
6. Θ, ποιήματα, σελ. 64 - 1999
7. ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ, ποιήματα, Β' βραβείο "Μάρκος Αυγέρης", σελ. 48 - 2000
8. ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΚΑΛΟΛΟΓΙΑΣ, ποιήματα, εικαστική παρουσίαση του ποιητή, εξώφυλλο Φ. Σαρρή, σελ. 72 - 2004
9. ΛΥΡΙΚΗ ΑΤΟΠΙΑ, ποιήματα, σχέδια του ποιητή, σελ. 32 - 2006
10 .ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ, νουβέλα, στο συλλογικό βιβλίο "Ιστορίες που γράφει η ζωή", εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ - 2005
11. ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΜΕΛΙ, μυθιστόρημα σελ. 81, εκδ. ΑΓΚΥΡΑ - 2007
12. ΙΔΟΥ ΑΥΤΟΣ, ποιήματα παιδείας για δασκάλους και γονείς, έκδοση εκτός εμπορίου, σελ. 32 - 2007

Β' (λογοτεχνία για παιδιά)
1. ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ποιήματα μελοποιημένα από το Σπύρο Θεοδώρου, ζωγραφική Λυδίας Σαρρή, Α' βραβείο
   "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς", σελ. 48 - 1968
2. ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ Τ' ΑΣΤΕΡΙΑ, ποιήματα, ζωγραφική Λυδίας Σαρρή, Α' βραβείο "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς",
   σελ. 80 - 1972
3. ΩΔΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, συλλογή σχολικών τραγουδιών, 15 εκδόσεις, σελ. 208 - 1974
4. ΓΡΑΨΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, διηγήματα για παιδιά, εκδ. ΓΚΡΕΚΑ - 1974
5. ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, εξώφυλλο Ράλλη Κοψίδη
6. Μ' ΑΛΟΓΑΚΙ ΦΤΕΡΩΤΟ, ποιήματα, ελεύθερα ζωγραφικά σχέδια του ποιητή, εξώφυλλο Κ. Γεωργόπουλου,
   Α' βραβείο "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς", σελ. 96 - 1992
7. ΑΣΜΑΤΑ, 50 ποιήματα μελοποιημένα από το Δίωνα Αρύβα, σχήμα μέγα 0,25x0,35, σελ. 240 - 1995
(Δέκα ποιήματα και ένα διήγημα του Κ. Κ. συμπεριλήφθηκαν από το 1976 στα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου)

Γ' (εκπαιδευτικά)
1. ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, βραβείο ΥΠ.Ε.Π.Θ., εκδ. Ο.Ε.Δ.Β. 1974-1983 - 1974
2. Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ, τάξεις Α', Β', Ε', ΣΤ', ως μέλος της συντακτικής επιτροπής, εκδ. Ο.Ε.Δ.Β. (23 εκδόσεις 1982-2005) - 1982
3. ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, σειρές γλωσσικών βιβλίων για τα Ελληνόπουλα
   της Αμερικής και για παλινοστούντες, τα οποία εκδίδει ο Ο.Ε.Δ.Β..
Ο Κ. Κ. υπήρξε μέλος αντίστοιχων συγγραφικών επιτροπών,που λειτούργησαν στα πλαίσια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πλήθος άρθρα και ποιήματα του Κώστα Καλαπανίδα είναι δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά, εκπαιδευτικά περιοδικά και εφημερίδες: Εμβόλιμον, Νέα Σύνορα, Κάνιστρο, Η λέξη, Παρουσία, Κηρήθρες, Το σχολείο και το σπίτι, Φθιωτικός Λόγος, Τρικαλινό ημερολόγιο, κ.λ.π.
Αξιόλογοι δε δημιουργοί (Δ. Χατζής, Τάκης Παπατσώνης, Οδ. Ελύτης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος κ.ά.) έχουν εκφράσει θετικές κρίσεις για το λογοτεχνικό έργο του Κώστα Καλαπανίδα, ο οποίος φιλοτέχνησε και τα χαρακτικά της παρούσας σελίδας.Επιστροφή